Noord - Amerika

Baluartebrug (Mexico)

 

De Baluartebrug (Spaans: El Puente Baluarte Bicentenario) is een tuibrug in Mexico. De brug heeft een lengte van 1.124 m met een overspanning van 520 m. Met een maximale hoogte van 402,6 m is de Baluartebrug de hoogste tuibrug ter wereld. Een tuibrug of kabelbrug is een veel voorkomend type brug bij middelgrote tot grote overspanningen.

Dit type brug kenmerkt zich door een rijdek (weg of spoorlijn) dat is opgehangen aan dikke kabels (detuien).

De brug bevindt zich in het westen van Mexico en verbindt de stad Concordia in het oosten van de staat Sinaloa met het dorp Pueblo Nuevo in het westen van de staat Durango.

De brug is een onderdeel van de "Carretera Interoceánica", de Mexicaanse Federale Snelweg 40 die de stad Mazatlán aan de Golf van Californië verbindt met de grensstadMatamoros (Tamaulipas) aan de Golf van Mexico. De constructie werd aangevat op 21 februari 2008. De brug werd ingehuldigd door president Felipe Calderón op 5 januari 2012.

 

 

Empire State Building (Verenigde Staten)

(Spreek uit: Empaajur steejt bilding)

De Empire State Building is met 381 meter de hoogste wolkenkrabber in New York,[1] en staat derde op de lijst van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten.[2] De naam van het gebouw, dat op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat, komt van de bijnaam van de staat New YorkThe Empire State.[3] Het gebouw was van 1931 tot de bouw van de tweelingtorens van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld. Sinds de verwoesting van het World Trade Center als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001, is het Empire State Building weliswaar weer het hoogste gebouw in New York,[4] maar het predicaat van "hoogste gebouw ter wereld" is inmiddels al diverse malen aan steeds weer een andere recordbreker toegevallen, met als huidige koploper de Burj Khalifa in Dubai.

Enkele opmerkelijke feiten:

  • Het heeft 102 verdiepingen.
  • De bouw duurde 410 dagen.
  • Het is nu een historisch monument.
  • Het is na de Willis Tower in Chicago het hoogste gebouw van het Noord-Amerikaansecontinent.
  • De aluminiumtoren op het dak van het gebouw (waar nu de antenne op staat) was oorspronkelijk bedoeld als aanlegmast voor luchtschepen.
  • Van de 73 liften gaat er niet één rechtstreeks omhoog. Je moet 2 keer overstappen.
  • In de Art Deco lobby bij de liften is een afbeelding van de wolkenkrabber te zien.
  • Het heeft een apart schema wanneer het in verschillende kleuren verlicht is.